fbpx

Is mijn wachtwoord veilig?

16 jan 2019 | Internet

De grote vraag die tegenwoordig steeds vaker voorbijkomt, is mijn wachtwoord veilig? Er worden steeds meer eisen aan een wachtwoord gesteld. Het is al een van de vele maatregelen van bedrijven om wachtwoord fraude tegen te gaan. Maar of dit ook altijd in dank wordt afgenomen is maar de vraag. Mensen kunnen hun eigen wachtwoord niet eens meer onthouden omdat er allerlei gekke tekens in moeten. In dit artikel zullen wij beschrijven hoe je een veilig wachtwoord bedenkt, maar ook hoe je dit wachtwoord veilig houdt.

Wij bij Webmotief zijn absoluut voorstander van alle maatregelen om veilige wachtwoorden te krijgen. Tegenwoordig leven wij in een tijdperk waar iedereen alles digitaal opslaat. Dit kunnen gevoelige gegevens zijn maar ook kunnen het de familiefoto’s zijn.

 

Hoe maak ik een veilig wachtwoord?

Om tot een veilig wachtwoord te komen is het belangrijk om niet de naam van je moeder, huisdier of een geboortedatum te gebruiken. Alle onlinedata van jou of je familie is onveilig in een wachtwoord.

Een veilig wachtwoord bevat minimaal 12 tekens, een hoofdletter, een kleine letter, een speciaal teken en een cijfer. Hoe meer er ontbreekt hoe minder veilig je wachtwoord is. Wij adviseren om bijvoorbeeld een zin in je wachtwoord te verwerken. Een zin is vaak makkelijk te onthouden. Wanneer een wachtwoord bijvoorbeeld maar 15 tekens mag zijn kun je er ook voor kiezen om de eerste letters uit een zin te halen.

Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van tweestapsverificatie. Dit is een proces waar je niet genoeg hebt aan alleen het wachtwoord, je moet namelijk ook een mobiel bezitten. Elke keer als je in wilt loggen wordt er een code naar je mobiel gestuurd die ingevuld moet worden op de website.

 Een veilig wachtwoord bevat minimaal 12 tekens, een hoofdletter, een kleine letter, een speciaal teken en een cijfer.

Hoe blijft een wachtwoord veilig?

Om een veilig wachtwoord te blijven behouden is het noodzaak om je wachtwoord elk half jaar te veranderen, laat dit maximaal uitlopen tot een jaar. Gebruik je wachtwoord niet op elke website maar gebruik meerdere wachtwoorden voor meerdere websites. Er zijn ook recent nog grote websites gehackt waar gigantische hoeveelheden data zijn gestolen.

 

Meest gebruikte wachtwoorden

SplashData heeft in 2017 een lijst samengesteld met de meest gebruikte wachtwoorden. De softwarefabrikant heeft de gelekte databases gebruikt om de complete lijst samen te stellen. De top 25 van 2017 is gebaseerd op meer dan vijf miljoen gelekte wachtwoorden. De softwarefabrikant voorspelt dat maar liefst tien procent van alle computergebruikers een van deze wachtwoorden heeft of heeft gebruikt. Wij hebben hieronder de top 20 opgesomd.

 

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. 12345
 6. 123456789
 7. letmein
 8. 1234567
 9. football
 10. iloveyou
 11. admin
 12. welcome
 13. monkey
 14. login
 15. abc123
 16. starwars
 17. 123123
 18. dragon
 19. passw0rd
 20. master